Kinnekulleträffen Online 2021 - KKO 2021

Kinnekulleträffen 2024
KKT 2024



Nyhet!!!
INBJUDAN - REGLER (E-tidning)

Nyhet!!
ONLINEANMÄLAN (Länk till vår onlineanmälan)

Onlineanmälan öppnar 2024-02-02


onsdag 15 januari 2020

Vem faen klipper fettfenor på sjön?!!?!?!

Trollingklubbarna har fått följande tråkiga info från Länsstyrelsen idag:

Länsstyrelserna har fått vetskap om att fettfenan klipps på vild lax som fångats i Vänern. Fettfenan på odlad lax och öring klipps, som ni vet, bort innan fiskarna sätts ut i Vänern för att kunna skilja på vild och odlad individ. De vilda individerna är ju fredade och ska återutsättas, skyndsamt, om man fångat en sådan. Nu har länsstyrelsen fått en anmälan från en privatperson som uppmärksammat att fettfenan klipps bort på vild fisk innan man återutsätter fisken. Vi har också fått information från Gammelkroppa Lax att man uppmärksammat ovanligt många nyklippta individer som gått in i fiskfällan i Forshaga. Detta är ytterst allvarligt då det är det enda sättet vi kan skilja på vild och odlad fisk. Vild fisk som klipps kommer ju då inte att transporteras upp för lek i Klarälven vilket drabbar den vilda populationen Klarälvslax och öring. Fisk som klipps kan heller inte särskiljas från odlad fisk ute på sjön och riskerar därför att fångas upp utan att återutsättas.

Eftersom det är nästintill omöjligt för våra tillsynsmän att bevaka detta kommer vi i förlängningen, om problemet fortsätter, att behöva se över fredningsområden då områden fria från fiske, i realiteten, är det enda som kan skydda fisken från denna olagliga hantering.

Vi uppmanar er som befinner sig på sjön att anmäla detta om ni uppmärksammar det och att prata om det så att alla förstår att ingen vinner på att stympa den vilda fisken, varken fisk eller fiske. Vi hoppas också att ni i klubbarna kanske kan ta upp detta på era möten för att understryka att ingen gynnas av detta sabotage. Jag hörde först rykten om detta när jag började arbeta på lst men vi utgick ifrån att detta måste handla om isolerade händelser. Att det nu kommer tillbaka, minst 5 i år, nyklippta fiskar till Forshaga gör att vi måste utgå ifrån att problemet är större. Med tanke på hur låg fångsteffektivitet fällan har betyder det att en ganska stor mängd måste ha klippts för att 5 ska återfångas där. Vi lägger även ut info om detta på vår facebook sida men jag ville även informera direkt till er.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar